Borůvky ve vlastní šťávě

Borůvky ve vlastní šťávě recept

Pokud je borůvková sezóna v plném proudu a my už máme upečený koláč a chtěli bychom ho péci i v jiném období, je na čase si zavařit borůvky ve vlastní šťávě.

Ingredience na borůvky ve vlastní šťávě:
      • čerstvé nepřezrálé borůvky
      • trochu cukru

Příprava receptu na borůvky ve vlastní šťávě:
Přebrané borůvky, opereme, scedíme a necháme okapat.

Opatrně je naplníme do sklenic, posypeme trochou cukru a setřeseme. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 50 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 40 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s borůvkami ve vlastní šťávě hned vyndáme z hrnce.

Poznámka k borůvkám ve vlastní šťávě
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na teplotu 90 stupňů, což by mělo trvat asi 20 – 30 minut. Délka sterilace 40 a 50 minut se může zdát dlouhá, ale při kratší sterilaci by nám sklenice mohly vykvasit.

Správně uchycené víčko na zavařovací sklenici poznáme poklepem nehtem nebo tužkou po vychladnutí. Musí mít jakoby zvonivý vysoký tón, nesmí znít křaplavě.

Borůvky ve vlastní šťávě používáme nejčastěji k přípravě různých koláčů, buchet a jiných moučníků.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *